Ouders mediawijs!

Hoe lang mag mijn zoontje van vier op de iPad?
Mijn dochter van 13 kleedt zich uit voor de webcam. Wat moet ik doen?
Moet ik als ouder als politieagent optreden als mijn zoon van 9 een Facebookaccount heeft aangemaakt?
Alles staat op internet… is dat allemaal wel veilig?

Veel ouders hebben vragen over kinderen en nieuwe media. Mediaopvoeding gaat over het bewust en selectief met media-aanbod omgaan en ervoor te zorgen dat kinderen de inhoud van dat aanbod kritisch kunnen beschouwen en op waarde weten te schatten. In de praktijk gaat het dan over gamen, internetten, lezen en tv-kijken.

Bewustwording
Ouders doen niet altijd bewust aan mediaopvoeding. Wat zij doen en laten, heeft natuurlijk invloed op de ontwikkeling van hun kinderen. Of je als ouder zelf veel met sociale media doet of niet, of een jongen van negen wel of geen iPad krijgt voor zijn verjaardag, de tijd die ouders zelf aan lezen, tv kijken of internetten besteden… Het telt allemaal mee in de opvoeding van onze kinderen. Het gaat hierbij niet meteen over wat goed of fout is. Zo zal het ene kind ook later naar bed mogen dan het andere, krijgt een vriendje een duurdere fiets en mag het buurjongetje niet bij voetbal. Wat ik als mediacoach belangrijk vind, is dat ouders zich bewust zijn van hun opvoeding. Hierbij vind ik het belangrijk dat ouders bewust en actief betrokken zijn bij de beleving van hun kinderen en dat er grenzen zijn.

Nieuwe media is ook erg leuk en nuttig. Bekijk hier bijvoorbeeld eens het inspiratieboekje van MediaUkkies. Boordevol inspirerende tips van en voor ouders over jonge kinderen en media.

Bron: Mediaukkies.nl

Bron: Mediaukkies.nl