online solliciteren Alles staat op internetBen je op zoek naar werk? In dat geval is er goed nieuws: de arbeidsmarkt trekt aan. Volgens een prognose van het UWV neemt het aantal banen de komende twee jaar toe met 209.000. Het zou dus zomaar kunnen dat de vacature voor je droombaan nu wél een keer voorbij komt. Maar heb je een leuke vakantiefoto in een rode bikini als profielfoto op LinkedIn? Of geef je een klam, slap handje tijdens een sollicitatiegesprek? Kleine kans dat je die baan krijgt.

LinkedIn

Neem LinkedIn. De kans dat een personeelswerver of toekomstige werkgever je weet te vinden, is aanzienlijk kleiner als je geen LinkedIn-profiel hebt. Je profiel in het Nederlands instellen kan helpen bepaalde functies van de website beter te begrijpen. Recruiters zijn experts in het zoeken naar kandidaten op LinkedIn. Dit doen ze zowel via uitgebreide pakketten die soms tienduizenden euro’s per jaar kosten, als via speciale ‘zoekskills’.

Recruiter Miro Pobuda is gespecialiseerd in dat laatste. „Door een combinatie van zoektermen te gebruiken kun je hele specifieke kandidaten vinden”, aldus Pobuba. Zo kun je bijvoorbeeld verkopers in verzekeringen in of rond Amsterdam vinden door bij Google een zogeheten ‘string’ van kernwoorden als ‘sales’ ‘verzekeringen’, ‘curriculum’, ‘Amsterdam’ in te voeren, gecombineerd met specifieke commando’s (denk aan ‘filetype:pdf’).